Székesfehérvár a hosszú XIX. században

Beszámoló a Fekete Sas Akadémia 2017 október 7-i programjáról

Mintegy 30 fő vett részt a Magyar Városkutató Intézet, a Fekete Sas Társaság és a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltár által szervezett tematikus várostörténeti rendezvényen, amelynek témája Székesfehérvár XIX. századi története volt. Az érdeklődőket Váczi Márk, az Intézet munkatársa kalauzolta a Zichy ligettől a Szent István térig, és bemutatta számukra a történelmi belváros utcaképének változását a későbarokk egyházi épületektől a klasszicista és historizáló bérpalotákig, lakóházakig.

A levéltárban Fontana Eszter, a Fekete Sas Társaság elnöke előadásában a város XVIII-XIX. századi zenei életéről osztott meg néhány érdekes történetet a hallgatósággal, akik megkóstolhatták a kor jellemző finomságait, a bécsi kávét és a mellé kínált süteményt, valamint a rozsólist, a kor kedvelt alkoholos italát.

A program levéltári sétával végződött: Dr. Czetz Balázs igazgató ismertette az épület és az intézmény történetét, kiemelve a legutóbbi felújítás eredményeit és az egyes helyiségek funkcióváltásait. Igazán érdekes program volt!

Városnéző séta 2017 október 7.-én Váczi Márk vezetésével

régi receptek alapján készített finomságok kostólója

Comments are closed.