Kiadvány

A Fekete Sas fogadó és kávéház évszázadai

Lehet izgalmas történetük az épületeknek is. Erre ékes bizonyság a Székesfehérvár központjában álló (s feltámadásra váró) Fekete Sas históriája. A török időkig eredeztethető székesfehérvári fogadó a XIX. században szállodává átépülve kezdte élni virágkorát. Étterme, kávéháza a városiak kedvelt találkozóhelye lett, a bálháza számos táncestélynek, színi előadásnak és koncertnek adott helyet. Falai között Petőfi Sándor is megfordult, s az 1848-as forradalom napjaiban a kávéház lett a fehérvári márciusi ifjak „Pilvaxa”, a Boross Mihály író (későbbi politikus) nevével fémjelzett liberális ellenzéki ifjúság gyűlde-törzshelye. A kiegyezés (1867) után több magyar egyesület tartott fenn itt irodát, a konyhájáról híres étteremben nem volt ritka a száz személyes lakoma sem. Később 1913-ban itt nyílt meg a város legelső „mozgószínháza”, vagyis mozija, az Apolló. A történelmi patinájú épületbe 1957-ben a honvédség Tiszti Klubja költözött, aztán a Magyar Honvédelmi Szövetség megyei szervezete szemelte ki székházának. A sokat látott épület 1994 óta viszont üresen áll.

A Fekete Sas fogadó és kávéház évszázadai című, gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kötet történész, régész, műemlékvédelmi szakember, művészettörténész, építész és fotóművész szerzői – 350 évet áttekintve idézik fel a régi szép napokat, és felvázolják az épület reményteli jövőjét is.

A hiánypótló mű egyaránt szól a városuk története iránt érdeklődő székesfehérváriakhoz és a városba látogató turistákhoz

120 oldal, 75 színes illusztráció, 210×210 mm, keménytáblás,  cérnafűzött

ára: 2990 Ft           Postai rendelés: feketesas@gmx.net

Székesfehérváron megvásárolható a Szent István Király Múzeumban és a Vajda János Könyvesboltban

A kötet 2021. szeptemberében megjelent. Felelős kiadó: Fekete Sas Társaság. A nyomtatási költségeket adományokból és pályázati pénzekből fedezzük. A kutatást a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által létrehozott Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Alapítvány támogatta.

Igaz mesék a Fekete Sas Szállóból

Novelláskötet

2019 es év végén a székesfehérvári Fekete Sas Társaság és a Vörösmarty Társaság novellaíró pályázatot hirdetett. A történetek alapjául olyan valóban megtörtént események szolgáltak, melyekről 1885 és 1917 között a fehérvári újságok is hírt adtak. Ez a kötet a legjobb tíz pályamunkát mutatja be.

Az írások visszarepítik az olvasót a 100–150 évvel ezelőtti Székesfehérvárra, felidézik az akkori emberek életét örömeikkel, gondjaikkal, gyengeségeikkel és álmaikkal. Valódi nevű szereplők valódi, a helyiek által jól ismert helyszíneken fordulnak meg, ugyanakkor az írói fantázia formálta őket hihető, szinte hús-vér teremtménnyé és az eseményeket a dramaturgia szabályai szerint fordulatossá.

137×197 mm
116 oldal

ára: 1190 Ft

A kötet 2021-ben megjelent. A nyomtatási költségeket adományokból és pályázati pénzekből fedeztük.

Rendelés: feketesas@gmx.net

150 éve született Grosz Bernát

Megjelent egy ismeretterjesztő cikk a „Helyi érték” c. lap 2018. decemberi számában. („150 éve született Grosz Bernát” Emlékezet rovat, 42-46. old.)