Kiadvány

A Fekete Sas fogadó és kávéház évszázadai

Az épületeknek is lehet izgalmas történetük. A török időkből való székesfehérvári fogadó a XIX század folyamán szállodává nőtt. Étterme, kávéháza a városiak kedvelt találkozóhelye lett, a Fekete Sas szálló bálháza számos táncestélynek, színi előadásnak és koncertnek adott helyet. Falai között megfordult Petőfi Sándor is, az 1848-as forradalom napjaiban a szálló kávéháza lett az ifjúság gyűldéje, Boross Mihályék törzshelye. A kiegyezés (1867) után több egyesület tartott fenn itt irodát, a konyhájáról híres étteremben nem volt ritka a száz személyre rendezett lakoma sem. 1913-ban itt nyílt meg az Apolló Mozgószínház, a város legelső mozija. 1957-ben a honvédség kezelésébe került, előbb a Tiszti Klub költözött ide, majd a Magyar Honvédelmi Szövetség megyei szervezetének lett a székháza. Az épület 1994 óta üresen áll, és várja sorsa jobbra fordulását. A gazdagon illusztrált könyv áttekinti az eltelt 350 évet, és felidézi a régi szép napokat.

Gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kiadvány az egykori Fekete Sas szálló történetéről és lehetséges jövőjéről. Az egyes fejezetek a helyszínt a történész, régész, műemlékvédelmi szakember, művészettörténész, építész és a fotóművész szemével láttatják.
A hiánypotló mű egyaránt szól a városuk története iránt érdeklődő székesfehérváriakhoz és a városba látogató turistákhoz.

120 oldal, 75 színes illusztráció, 210×210 mm, keménytáblás,  cérnafűzött

ára: 2990 Ft

Székesfehérváron megvásárolható a Szent István Király Múzeumban és a Vajda János Könyvesboltban

Postai rendelés: feketesas@gmx.net

A kötet 2021. szeptemberében megjelent. Felelős kiadó: Fekete Sas Társaság. A nyomtatási költségeket adományokból és pályázati pénzekből fedezzük. A kutatást a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által létrehozott Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Alapítvány támogatta.

Igaz mesék a Fekete Sas Szállóból

Novelláskötet

2019 es év végén a székesfehérvári Fekete Sas Társaság és a Vörösmarty Társaság novellaíró pályázatot hirdetett. A történetek alapjául olyan valóban megtörtént események szolgáltak, melyekről 1885 és 1917 között a fehérvári újságok is hírt adtak. Ez a kötet a legjobb tíz pályamunkát mutatja be.

Az írások visszarepítik az olvasót a 100–150 évvel ezelőtti Székesfehérvárra, felidézik az akkori emberek életét örömeikkel, gondjaikkal, gyengeségeikkel és álmaikkal. Valódi nevű szereplők valódi, a helyiek által jól ismert helyszíneken fordulnak meg, ugyanakkor az írói fantázia formálta őket hihető, szinte hús-vér teremtménnyé és az eseményeket a dramaturgia szabályai szerint fordulatossá.

137×197 mm
116 oldal

ára: 1190 Ft

A kötet 2021-ben megjelent. A nyomtatási költségeket adományokból és pályázati pénzekből fedeztük.

Rendelés: feketesas@gmx.net

150 éve született Grosz Bernát

Megjelent egy ismeretterjesztő cikk a „Helyi érték” c. lap 2018. decemberi számában. („150 éve született Grosz Bernát” Emlékezet rovat, 42-46. old.)