Akadémia

Fekete Sas Akadémia
Székesfehérvár

A Fekete Sas szálló és a Reformkor

Irodalmi workshop 2021. szeptember 10–18.

A Fekete Sas Társaság, a SZÍN-TÉR Egyesület és a Vörösmarty Társaság közös rendezvénye

Székesfehérvár belvárosának egyik éke, az egykori Fekete Sas szálloda kapuja immár évtizedek óta zárva van. Pedig valaha itt igencsak pezsgett az élet.

A 2019. év végén a Társaság novellaíró pályázatot hirdetett. A kiírók nagy örömére a felhívás komoly visszhangot keltett, sokan érdeklődtek, izgatta őket a kellemesen szórakoztató feladat. A novellák a Fekete Sas szállóban valóban megtörtént – és a sajtóban közreadott – eseményeket dolgoztak fel. Az egykor élt, saját nevükön szereplő személyek létező helyszíneken fordultak meg, de a szereplőket az írói fantázia formálta hihető, szinte hús-vér teremtményekké és a történeteket – a dramaturgia szabályai szerint – fordulatossá.

A Workshop témája egy történelmi esemény, illetve korszak irodalmi-képi megközelítése. Foglalkozunk a korszak irodalmával, művészeti életével, történetével – de ilyen rövid idő alatt természetesen csak egyes kiválasztott témákat érintünk. A rendezvény interaktív és hibrid, sajnos csak online látjuk majd egymást. Az akadémia jellegének megfelelően számítunk önálló munkára is, ehhez az írásos anyag letölthető a Fekete Sas Társaság weboldaláról.

A tervezett program:

Szeptember 10–15.: olvasmányok a reformkorról, és a szakmai anyagok olvasása önálló munka.

Szeptember 16-án délután Kaszinó címmel tartunk élő netkapcsolatos (streaming) programot a reformkorról. Ez alkalommal az egykori kaszinók hangulatát idézzük meg felolvasásokkal és beszélgetésekkel. Az olvasmányok témáival kapcsolatos kérdéseiket legkésőbb szeptember 14-éig várjuk a feketesas@gmx.net címre.

Szeptember 17-én és 18-án, 17:00–20:00 óra között a kétnapos Irodalmi műhely azt elemzi, hogy mitől szép vagy mitől rossz egy mű, hol érzékeljük (vagy helyezzük el) a buktatókat a szöveg(ünk)ben. Ehhez a résztvevőknek ismerniük kell az elemzendő olvasmányt, amelyhez természetesen hozzáférést adunk.

Az oktatók jeles, tapasztalt szakemberek. A workshop nyitott, ingyenes, bárki jelentkezhet.

A jelentkezéseket szeptember 10-ig várjuk a feketesas@gmx.net címre.